MENU

28.04.2025-30.04.2025 r.   

 

Poniedziałek 28.04.2025 r.                                       

Zupa szczawiowa z jajkiem 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, szczaw ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych )przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek granulowany, natka pietruszki świeża)

Pieczone kotleciki z indyka  80g(mięso mielone, włoszczyzna, bułka tarta, przyprawy)

Sos pietruszkowy 50g  ( mąka pszenna, nać pietruszki, śmietana 30%,(śmietanka, stabilizator-karagen)  , woda, przyprawy,sól, pieprz)                                                              

Kasza bulgur 100g( kasza bulgur z pszenicy durum , sól, olej)

Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem 80g (kapusta czerwona, jabłko , olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z wiśni 100ml(wiśnia, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, jaja, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 576 kcal

Białko: 45,2g  Węglowodany:62,1g  Tłuszcze:22,4g

 

Wtorek 29.04.2025 r.                                               

Rosół drobiowy z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron(semolina z pszenicy durum), pietruszka natka świeża., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma)

Tradycyjny kotlet schabowy 80g (pieczenie) schab, bułka tarta, jaja , mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)                

Ziemniaki gotowane 150g(ziemniaki, sól)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 100g (kapusta pekińska,  marchewka, ogórek, olej, sól, cukier, ocet spirytusowy)

Kompot z truskawek   200ml(truskawka , cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 624kcal

Białko: 27,1g  Węglowodany:71,0g  Tłuszcze:19,4g

 

Środa  30.04.2025 r.                                                  

Kapuśniak mazurski  250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka ziemniaki, kapusta kiszona,  przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, koper świeży, czosnek granulowany)              

Domowe pyzy z mięsem i cebulką 2szt ( ziemniaki gotowane , jaja, mąka ziemniaczana , mąka pszenna 

 mięso gotowane  z łopatki wieprzowej ,przyprawy (sól, pieprz,cebula)

Surówka z buraków z cebulką  80g( buraki gotowane, cebula, olej , sól, cukier, ocet spirytusowy )

Kompot z wiśni 100ml (wiśnia, cukier)

Alergeny (mleko, gluten,seler,jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 630 kcal

Białko: 38,1g  Węglowodany:70,1g  Tłuszcze:17,2g