- Agata Kociakowska
- Kategoria: Menu
- Odsłony: 12549
MENU
12.05.2025-16.05.2025 r.
Poniedziałek 12.05.2025 r. Zupa barszcz ukraiński 250ml (gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew seler, pietruszka, buraki, kapusta biała, ziemniaki, fasola perłowa, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, cukier) Kiełbaska opiekana 90g (mięso wieprzowe 83%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, hydrolizat białka rzepakowego, ekstrakt z aceroli, sok z buraka czerwonego, cukier, glukoza, warzywa suszone, substancja konserwująca - azotyn sodu, stabilizator - cytrynian sodu, aromaty) Ziemniaki pieczone 150g (ziemniaki, sól, papryka słodka) Pomidor cząstki 50g; ketchup 30g ( pomidor, ketchup (koncentrat pomidorowy, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat) Kompot z owoców 200ml(woda, truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler) Wartość odżywcza i energetyczna: 534 kcal Białko: 14,1Węglowodany:81,0g Tłuszcze:14,4g |
Wtorek 13.05.2025 r. Zupa ogórkowa 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, lubczyk, koper świeży)) Schab w sosie śmietanowo - brokułowym 80g/50g (pieczenie )(schab , przyprawy, (czosnek granulowany, sól, , majeranek, lubczyk, bazylia), śmietana 30%,(śmietanka, stabilizator-karagen), brokuł , mąka pszenna) Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól) Surówka z buraków 100g(buraki gotowane, cebula, sól, cukier, olej) Kompot z truskawek 200ml (truskawka, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler) Wartość odżywcza i energetyczna: 593kcal Białko: 30,2g Węglowodany:86,1g Tłuszcze:12,9g |
Środa 14.05.2025 r. Zupa Rosół drobiowy z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki semolina z pszenicy durum , pietruszka natka świeża, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma) Filet z kurczaka w sezamowej panierce 80g(pieczenie) filet z kurczaka, bułka tarta, jaja, mąka pszenna , sezam przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy) Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól) Surówka z marchewki z chrzanem 100g(marchewka, kapusta biała , chrzan(korzeń tarty chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, mleko w proszku, sól, białka mleka substancje zagęszczające , regulator kwasowości, substancja konserwująca ) , majonez(olej rzepakowy, woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól)cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny ) sól, cukier, ocet spirytusowy Kompot z czarnej porzeczki 100ml (woda, czarna porzeczka, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, soja) Wartość odżywcza i energetyczna: 593 kcal Białko: 27,8g Węglowodany:61,2g Tłuszcze:17,6g |
Czwartek 15.05.2025 r. Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml(gotowanie) wywar mięsno -warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, brokuł, śmietana 12% (śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy, (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk) Zapiekane naleśniki po bolońsku 2szt (pieczenie) (mięso z łopatki wieprzowej, jaja, mąka pszenna , olej rzepakowy, przyprawy (czosnek, majeranek, pieprz, sól, papryka słodka, włoszczyzna paski , ser żółty) Surówka : ogórek cząstki 80g Kompot z wiśni 200ml(woda, wiśnia, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca) Wartość odżywcza i energetyczna: 636 kcal Białko: 25,4g Węglowodany:73,0g Tłuszcze: 26,8g |
Piątek 16.05.2025 r. Zupa krupnik jęczmienny z natką pietruszki 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża) Panierowany filecik z mintaja 80g(filet z mintaja, bułka tarta, mąka, olej rzepakowy, jaja, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma) Ziemniaki gotowane150g ( ziemniaki, sól) Surówka z młodej kapusty z marchewką 100g (kapusta młoda , marchew olej, cukier) Kompot z truskawki 200ml(woda, truskawka, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja) Wartość odżywcza i energetyczna: 576kcal Białko: 29,3g Węglowodany:57,2g Tłuszcze:18,6g |