MENU

           19.05.2025-23.05.2025 r.

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Płatki kukurydziane namaślance owocowej20g/100g( płatki kukurydziane (grys kukurydziany 99,8%, cukier trzcinowy, sól morska, melasa cukru trzcinowego) ,maślanka owocowa (mleko, maślanka, wsad owocowy truskawka(cukier, truskawki,)

Chleb razowy30g (mąka żytnia, woda, mąka pszenna, przecier jabłkowy, sól, drożdże)

Masło śmietankowe 5g(śmietanka)

Szynka wiejska  20g(mięso wieprzowe 65%, woda, skrobia modyfikowana, dekstroza, stabilizatory, sól, substancje zagęszczające, regulator kwasowości, izolat białka sojowego, przyprawy, aromat)

Pomidor 20g

Herbata  malinowa100ml (woda, herbata owocowa malinowa, cukier)
Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 265

Białko9,6g,Węglowodany 41,0g,

Tłuszcze 6,5g

Poniedziałek 19.05.2025 r.                                    

Zupa koperkowa200ml (gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka,koper, ziemniaki, śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych)

 przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Pieczony filet z kurczaka 50g(pieczenie), filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy (sól ,pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, lubczyk, bazylia)

Kasza bulgur 120g( kasza bulgur (bulgur z pszenicy durum),sól, olej)

Surówka wielowarzywna  80g(kapusta biała, marchew, papryka, ogórek ,olej,sól, cukier )     

Kompot z wiśni  100ml  (woda, wiśnia, cukier)

 

Alergeny (mleko, gluten, seler)

Kcal 462

Białko20,1g,Węglowodany 42,3g, Tłuszcze 7,8g

 

Bułka grahamka 30g (mąka pszenna graham, woda, mąka pszenna, cukier, sól, drożdże, emulgator, mąka sojowa, dekstroza, kwas askorbinowy)
z masłem 5g (śmetanka)

polędwicą drobiową20g(mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 20%, woda, białko sojowe, substancje zagęszczające, glukoza, sól, ekstrakty przypraw)

sałata 10g

ogórek  zielony 20g  

Kakao100ml(kakao, mleko 2,0%)

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 188

Białko9,0g,Węglowodany 22,2g,

Tłuszcze 6,9g

Chleb żytni 30g  (mąka żytnia, woda, sól)

Bułka musli30g (mąka pszenna, woda, mąka pszenna graham, ziarna:słonecznik, sezam, siemię lniane, płatki:owsiane, jęczmienne, drożdże, sól, cukier, skrobia ziemniaczana,emulgator,mąka sojowa, dekstroza, kwas askorbinowy)

Masło śmietankowe5g(śmietanka)

Kiełbasa krakowska 20g(mięso wieprzowe, sól, aromaty, wzmacniacz smaku, cukier, przeciwutleniacz, glukowa, ekstrakty przypraw, substancje konserwujące)

Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony 15g(czarna porzeczka, cukier, woda, substancja żelująca – pektyny, substancja zagęszczająca – guma guar, kwas cytrynowy)

Pomidor 20g

Kakao100ml( kakao, mleko 2,0%)

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 261

Białko 9,71g,Węglowodany 38,9g,

Tłuszcze 7,76g

Wtorek 20.05.2025 r.                                            

Zupa barszcz zabielany z buraków 200ml  (gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, buraki, śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych)

, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Spaghetti z sosem bolońskim 120/ 80g(mięso łopatka wp, koncentrat pomidorowy, pomidory pellati, papryka, cebula, marchew, pietruszka korzeń, selerkorzeń, mąka, przyprawy (sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, papryka słodka) olej rzepakowy)                

Ogórek cząstki  80g(ogórek)

Kompot z czarnej porzeczki 100ml (woda, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, jaja,seler)

Kcal 486

Białko16,0g,Węglowodany 42,7g, Tłuszcze 17,0g

Bajgle z kruszonką 40g(mąka pszenna, woda, cukier, jaja , olej rzepakowy, drożdże, margaryna , serwatka z mleka , sól)

Sok z marchewki z owocami 150ml(przecier z  jabłek ,marchwi , brzoskwini)

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 166

Białko 4,4g,Węglowodany 33,65g,

Tłuszcze 1,1g

Chleb wiejski 30g(mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, olej rzepakowy, drożdże, emulgator, mąka sojowa, dekstroza, kwas askorbinowy

Bułka30g(mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, glukoza, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Masło śmietankowe5g(śmietanka)

Schab gotowany20g( schab, sól, pieprz)

Serek śmietankowy 30g (mleko pasteryzowane, śmietana , sól, białka mleka)

Ogórek   20g

Papryka świeża 10g

Herbata z cytryną 100ml(woda, herbata czarna, cukier, cytryna)

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 283

Białko 11,86g,Węglowodany 49,1g,

Tłuszcze 9,56g

Środa 21.05.2025 r.

Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką 200ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki zmąki durum, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma), śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych

Chrupiące udko z kurczaka 1p( udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane100g( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z jabłkiem  80g(marchew,jabłko olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców 100ml(woda, wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, cukier)

 

Alergeny (mleko, gluten, jaja,seler)

Kcal 460

Białko30,g,Węglowodany 38,1g, Tłuszcze 5,3g

Kasza manna na mleku 150g( kasza manna (kasza manna z pszenicy 100% , mleko 2,0%)

Owoc sezonowy1szt

 

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 214

Białko 5,7g,Węglowodany 39,2g,

Tłuszcze 4,5g

Chleb razowy30g (mąka żytnia, woda, mąka pszenna, przecier jabłkowy, sól, drożdże)
Bułka musli30g (mąka pszenna, woda, mąka pszenna graham, ziarna:słonecznik, sezam, siemię lniane, płatki:owsiane, jęczmienne, drożdże, sól, cukier, skrobia ziemniaczana,emulgator,mąka sojowa, dekstroza, kwas askorbinowy)

Masło śmietankowe5g (śmietanka)

Szynka z piersią indyka40g (mięso z piersi indyka 30%, mięso z piersi kurczaka 20%, woda, białko sojowe, substancje zagęszczające, glukoza, sól, ekstrakty przypraw)

Ogórek  30g

Kakao100ml( kakao, mleko 2,0%)

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 272

Białko 12,9g,Węglowodany 37,8g,

Tłuszcze 7,4g

Czwartek 22.05.2025 r.       

Zupa neapolitańska z serkiem topionym  200ml(gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych), serektopiony (sery (mleko, sól, stabilizator – chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik:karoteny),woda, masło, twaróg;sole emulgujące: E450, E451, E330, E339, serwatka w proszku, sól), marchew, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Domowe pyzy z mięsem i cebulką 2szt ( ziemniaki gotowane , jaja, mąka ziemniaczana , mąka pszenna  mięso gotowane  z łopatki wieprzowej ,przyprawy (sól, pieprz,cebula)

Surówka colesław 80g(kapusta biała, marchew, cebula, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól), cukier, skrobia modyfikowana, sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny), sól, cukier)    

Kompot z truskawek 100ml(woda, truskawka, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, jaja,seler)

Kcal458

Białko12,7g,Węglowodany 27,1g, Tłuszcze 18,2g

 

Naleśniki z serem 120g(mąka pszenna, olej, jaja, mleko, sól, masa twarogowa , jogurt naturalny (mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier, cukier wanilinowy )

Herbata z dzikiej róży  100ml(woda, herbata owocowa dzika róża, cukier)

 

Alergeny (mleko, gluten, jaja)

Kcal 236

Białko13,6g,Węglowodany 26,4g,

Tłuszcze 8,2g

 

 

 

Zupa mleczna z makaronem 120g(mleko, makaron  muszelka (semolina z pszenicy durum))

Bułka 30g Bułka30g (mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, sól, cukier, glukoza, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Masło śmietankowe5g(śmietanka)

Ser żółty20g(mleko pasteryzowane, sól, stabilizator, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna)

Pomidor 20g

Kawa zbożowa 100ml( kawa zbożowa,woda, cukier)

 

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 334

Białko 14,38g,Węglowodany 40,13g,

Tłuszcze 11,94g

Piątek 23.05.2025 r.                                                 

Zupa jarzynowa 200ml(gotowanie ) wywar mięsno warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, cebula, mieszanka do zup 7 - składnikowa, ziemniaki, śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, bazylia, czosnek, papryka słodka, koper świeży)

Filet z ryby w cieście pietruszkowym 50g(filet z morszczuka, jajko, mąka ,olej rzepakowy ,natka pietruszki (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma)

Ziemniaki gotowane 100g( ziemniaki, sól)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem 80g(kapusta pekińska, ogórek świeży, koperek, sól, cukier, ocet, ocet spirytusowy, olej)

Kompot z wiśni 100ml(woda, wiśnia, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, jaja,seler, ryby)

Kcal 500

Białko12,8g,Węglowodany 42,5g, Tłuszcze 8,4g

 

Ciasto domowego wypieku

 z marchewką 60g(mąka pszenna, jaja, cukier, masło,marchew, cynamon , proszek dopieczenia)

Mleko 100ml(mleko 2,0%)

 

Alergeny (mleko, gluten)

Kcal 219

Białko 7,0g,Węglowodany 16,5g,

Tłuszcze 14,2g