MENU

23.04.2025-25.04.2025 r.   

 

Środa 23.04.2025 r.

Zupa pomidorowa z ryżem  250ml(gotowanie)Wywar mięso-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy,ryż ,śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ) przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, cukier, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Chrupiące udko z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane150g ( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z jabłkiem  100g(marchew, jabłko olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców 200ml(wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal

Białko: 38,6g  Węglowodany:71,4g  Tłuszcze:18,1g

Czwartek 24.04.2025 r.       

Zupa neapolitańska z serkiem topionym  250ml(gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), serek topiony (sery(mleko,sól, stabilizator-chlorek wapnia, kultury bakterii,barwnik: karoteny), woda, masło, twaróg, :sole emulgujące, :E 450, E451, E330,E339, )serwatkaw proszku, sólprzyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Babka ziemniaczana z kiełbaską w sosie koperkowym 250g/50g(własnej produkcji, pieczenie) ziemniaki, mąka pszenna, kiełbaska podwawelska ( mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna ,przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminian  monosodowy,glukoza, aromat, przyprawy), olej rzepakowy, mleko 3,2%, cebula, koper,śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, majeranek)  

Surówka colesław  100g(kapusta biała, marchew, cebula, majonez majonez(olej rzepakowy,woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy,musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól)cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny)    

Kompot z truskawek  200ml(truskawka)

Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 618 kcal

Białko: 41,2g  Węglowodany:84,3g  Tłuszcze:27,6g

Piątek 25.04.2025 r.                                               

Zupa jarzynowa 250ml(gotowanie ) wywar mięsno warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, cebula, mieszanka do zup 7 - składnikowa, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, bazylia, czosnek, papryka słodka, koper świeży)

Panierowany filecik  z mintaja 80g(filet z mintaja, bułka tarta, mąka, olej rzepakowy, jaja, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma)                                                 

Ziemniaki gotowane150g  ( ziemniaki, sól)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem  100g(kapusta pekińska, ogórek świeży, koperek, sól, cukier, ocet spirytusowy, olej)

Kompot z wiśni 200ml(wiśnia, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, ryby)

Wartość odżywcza i energetyczna:589 kcal

Białko: 24,6g  Węglowodany:54,1g  Tłuszcze:16,8g